Napój pietruszkowy

Warto spróbować nawet jeśli nie przepada się za pietruszką, napój jest naprawdę zaskakująco pyszny.

Składniki :


pęczek natki pietruszki
2 szklanki  niegazowanej wody mineralnej 
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek cukru
15-20 kostek lodu



W misie miksera kielichowego umieścić wszystkie składniki i zmiksować.

Smacznego :)

Kurczak w sezamie

Połączenie kurczaka i sezamu znane głownie z kuchni chińskiej idealne współgra z tajskim słodkim sosem chili.

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 jajko
5 łyżek mleka
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki mąki
sól, pieprz
olej roślinny

Kurczaka kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy trzy naczynia na panierkę. W pierwszym mieszamy mąkę z solą i pieprzem. W drugim roztrzepujemy jajko z mlekiem, a w trzecim łączymy bułkę tartą z ziarnami sezamu.
Kawałki kurczaka obtaczamy w panierce w kolejności mąka-jajko-sezam. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Słodki sos chili


Baardzo pikantny sos, który stanowi doskonały dodatek do dań kuchni tajskiej.

Składniki:


1 szklanka cukru
450 ml wody
1,5 łyżki chili w płatkach
pół łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
3 łyżki octu
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Do rondelka wsypujemy cukier, mieszamy z wodą i zagotowujemy. Dodajemy chili, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę, a po 5 minutach ocet i sok z cytryny. Pozostawiamy na ogniu na 10-15 minut.  Po tym czasie zagęszczamy sos dodając mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wody i ponownie zagotowujemy.Schładzamy. Sos można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.