Bardzo długi czas męczyłam się z moją gofrownicą, która ma małą moc i wszystkie gofry do tej pory wychodziły płaskie, nie były chrupiące i przypominały raczej naleśniki w kratkę. Odnalezienie tego przepisu rozwiązało wszystkie problemy. Teraz gofry wychodzą chrupiące i niezwykle apetycznie wyglądają. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki :
( na około 12 gofrów)
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru
Oddzielamy białka jajek od żółtek, ubijamy na sztywna pianę i odstawiamy. W innej misce mieszamy mikserem pozostałe składniki, na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy porcjami ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki lub trzepaczki.
Przed nagrzaniem wnętrze gofrownicy pokrywamy niewielką ilością oleju. Najlepiej za pomocą pędzelka.
Pieczemy gofry na zloty kolor i studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
mmmm :) pyszności
OdpowiedzUsuńskorzystam z tego przepisu na pewno. moje gofry też do tej pory wychodziły płaskie i gumowate... mam nadzieję że i u mnie ten przepis się sprawdzi :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękne gofry, ja również poszukuję dobrego przepisu na gofry, a tu takie cudeńko masz :) Wypróbuję, dziękuję za przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMam podobny problem z moją gofrownicą. Wypróbuję przepis, może sprawdzi się i u mnie :) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis... naprawde
OdpowiedzUsuń