Rurki z kremem waniliowym


Ciasto :


3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 szklanka śmietany 18 %
2 żółtka


Krem waniliowy :


2 szklanki mleka 
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
1/4 szklanki mąki
3 żółtka
1/2 kostki masła

Ciasto siekamy na stolnicy z margaryną, dodajemy śmietanę oraz żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. Połowę ciasta cienko rozwałkowujemy i kroimy ostrym nożem na paski szerokości około 2 cm. Takie paski nawijamy na foremki do pieczenia rurek zaczynając od węższego końca, pod lekkim ukosem tak, aby paski na siebie zachodziły. Nadmiar ciasta odcinamy nożem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i pieczemy przez około 17 minut w 180 C. Po upieczeniu zdejmujemy z blachy, rurki z foremek zdejmujemy, gdy trochę ostygną. Tak samo z drugą połową ciasta.

Czas na krem. Połowę mleka wlewamy da garnka, dodajemy cukier oraz cukier z wanilią i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy. Drugą połowę mleka roztrzepujemy z mąką, następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Gdy mleko z garnku zacznie wrzeć zmniejszamy gaz  i małym strumyczkiem dodajemy mleko z żółtkami i mąką cały czas mieszając zawartość garnka trzepaczką. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i zacznie ponownie wrzeć. zdejmujemy z gazu i odstawiamy na 3- 4 minuty. Po tym czasie porcjami dodajemy margarynę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszamy, aby na wierzchu nie zrobiła się skorupka.

Ostudzone rurki wypełniamy wystudzonym kremem, możemy przed podaniem posypać cukrem pudrem.

2 komentarze: