Ananasowy kurczak


Teraz można kupić na prawdę smaczne słodkie ananasy warto z tego skorzystać i przygotować to bardzo proste i smaczne danie. Jeśli nie uda wam się kupić pięknego dojrzałego ananasa możecie użyć również tego z puszki.

Składniki :


podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki dżemu ananasowego
3  łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z limonki
suszony czosnek
płatki chili
sól
3- 4 plastry świeżego ananasa
szczypiorek

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy. Rumienimy z obu stron na odrobinie oleju. Następnie dodajemy dżem ananasowy, sos sojowy miód, sok z limonki oraz przyprawy : czosnek, odrobinę chili i sól. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy 10- 15 minut. Po tym czasie dorzucamy ananasy i całość zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu, aby wszystko pięknie się przyrumieniło. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Jako dodatek idealnie sprawdzi się ryż.

Banoffee pie


Wystarczy spojrzeć na składniki, żeby zorientować się, że ten deser jest po prostu przepyszny. Jego największą zaletą jest to, że przygotowanie zajmuje na prawdę niewiele czasu. Jeśli na prawdę się spieszycie lub nie czujecie się pewni swoich umiejętności kulinarnych możecie użyć gotowej bitej śmietany.

Składniki :


200 g herbatników
150 g masła
3 banany
masa krówkowa
200 g śmietany 36 % 
kakao lub gorzka czekolada do dekoracji

Herbatniki bardzo drobno kruszymy (blenderem lub wałkiem), mieszamy z rozpuszczonym masłem, tak aby całość miała konsystencję mokrego piasku. Wylepiamy dużą okrągłą foremkę lub kilka mniejszych i wstawiamy do lodówki, aby stwardniało. Na przygotowanym spodzie układamy pokrojone banany, następnie masę krówkową i na sztywno ubitą śmietanę. Posypujemy odrobiną kakao lub startej czekolady.

Mango lassi


Lassi to popularny w Indiach bardzo orzeźwiający napój na bazie jogurtu naturalnego. Tradycyjnie jest przyrządzany na słono z dodatkiem chilli. Jednak najbardziej popularną stała się słodka odmiana z dodatkiem mango.

Składniki :


1,5 szklanki świeżego pokrojonego mango
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1 łyżka brązowego cukru
kilka kostek lodu

Aby przygotować ten napój należy po prostu zblendować wszystkie składniki, aż całość będzie gładka.
Jeśli wasz blender nie kruszy lodu wystarczy przed przyrządzeniem napoju dobrze schłodzić wszystkie składniki.

Mango lassi może być również fajną alternatywą na zdrową przekąskę. Wystarczy podczas przygotowywania zrezygnować z lodu, cukru i połowy mleka. Do musu należy wkroić kawałki mango i dodać pełnoziarniste płatki lub musli. 

Banany w cieście kokosowym



Prosty i pyszny deser inspirowany kuchnią chińską. Idealny dla wielbicieli kokosa, bananów i czekolady, których jak mniemam nie brakuje.

Składniki :


3 banany
2 jajka
4 łyżki cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
100 g wiórek kokosowych
olej do smażenia
ulubiona czekolada

W dużej misce mieszamy jajka z cukrem. Na przemian dodajemy partiami mąkę i mleka i przygotowujemy gładkie ciasto. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Banany kroimy na plastry szerokości około 1/2 cm. Maczamy w cieście i za pomocą łyżki wrzucamy na gorący olej. Smażymy na złocisty kolor. Podajemy z rozpuszczoną czekoladą.

Kurczak w chrupiącej panierce


Wszyscy wiemy jak niezdrowe są fast foody jednak przygotowane w domu z dobrej jakości produktów stanowią przyjemne przekąski, które wszystkim zasmakują i nie zaszkodzą naszemu zdrowiu. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi, najlepsze z pieczonymi ziemniakami i ketchupem. Kurczak idealnie smakuje również z surówką colesław czy dipem czosnkowym.

Składniki :


8 podudzi z kurczaka 
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
czosnek
czerwona papryka
papryka chili
imbir
sól i pieprz
olej do smażenia

Kurczaka myjemy, zdejmujemy z niego skórę i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.W tym czasie przygotowujemy panierkę. W dużej misce łączymy mąkę z przyprawami : czerwoną papryką, chili, imbirem solą i pieprzem.
Kurczaka obtaczamy mąką, następnie zanurzamy w wodzie i powtarzamy te czynność 3- 4 razy i kończymy obtaczając w mące.
Tak przygotowanego kurczaka smażymy na głębokim oleju na złocisty kolor. Gdy wszystkie kawałki będą usmażone wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 10 - 15 minut, by kurczak nie był surowy w środku i aby dodatkowo zyskał chrupkość.

Spaghetti Carbonara


Carbonara czyli kolejne cudowne włoskie danie. Cała sztuka w przygotowaniu tego makaronu polega na tym żeby sos się nie zważył i pozostał gładki i lśniący. Gwarantuję, że postępując według moich skazówek wyjdzie idealnie.

Składniki :


400 g makaronu spaghetti
boczek
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany 18 %
1 jajko
sól i pieprz
starty parmezan

Na patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy pokrojony boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy pokrojona w kostkę cebulę. Kiedy boczek będzie złocisty, a cebula zeszklona dodajemy drobno posiekany czosnek i zdejmujemy z ognia, gdyż czosnek szybko się pali.
Możemy wstawić makaron. 
Minutę przed tym gdy makaron będzie ugotowany, dodajemy do boczku śmietanę, sól i pieprz. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Te wszystkie czynności robimy bez podgrzewania patelni.
Odcedzamy makaron i gorący dodajemy do sosu. Mieszamy i od razu podajemy wraz z parmezanem.

Colesław


Zanim przygotowałam tę surówkę chciałam dowiedzieć się czegoś na temat jej historii, jednak nie jest to prosta sprawa. Podobno historia tego przysmaku może sięgać nawet czasów starożytnego Rzymu. Na amerykańskich stronach można wyczytać, że oryginalnym miejscem powstania mogą być Polska lub Niemcy. Ciężko więc jednoznacznie coś ustalić. Jedno pozostaje pewne jest - wszyscy uwielbiamy colesława. Ja zwłaszcza w połączeniu z kurczakiem i frytkami. Pyszności :)

Składniki :


1/2 główki białej kapusty
1 mała marchewka
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
3 łyżki mleka 
1/2 łyżeczki chrzanu
sól i pieprz


Warzywa myjemy i obieramy. Kapustę siekamy w drobne paseczki a marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Solimy i odstawiamy na 1-2 godziny. Gdy zmięknie i puści sok dokładnie wyciskamy w dłoniach. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Mieszamy majonez, śmietanę. mleko, chrzan oraz pieprz i łączymy z warzywami.