Sos waniliowy


Prosty i szybki w wykonaniu sos waniliowy może stanowić świetny dodatek do owoców, ciast i innych deserów. Niezwykle delikatny, kremowy i uzależniający. Idealny dla łasuchów :)

Składniki :


2 żółtka
2 łyżki cukru
200 g gęstej śmietany 36 %
1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
4 kostki białej czekolady

Miskę z żółtkami i cukrem ustawiamy na garnku z wrzątkiem tak, aby nie dotykała wody. Energicznymi ruchami mieszamy trzepaczką, aż masa stanie się puszysta, jasna i cukier się rozpuści. Zdejmujemy miskę z pary. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i cukier z wanilią. Mieszamy.



Bezy truskawkowe


Tak bezy wyglądają już po wysuszeniu. Dzięki niskiej temperaturze prawie wcale nie zmieniają koloru, pozostają śliczne i różowe. Takie bezy mogą być fajnym dodatkiem do deserów owocowych czy lodów. Można również wykorzystać je do dekoracji ciast lub tortów. Ja nie zdążyłam. Moi bracia i tata zjedli wszystkie od razu po upieczeniu :)
Przepis na dwie blachy.


Składniki : 


3 białka 
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie kisielu truskawkowego

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, partiami dodajemy cukier puder, a na końcu zawartość opakowania kisielu. Dokładnie łączymy, aby barwnik dobrze się rozpuścił. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę zgrabne bezy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90 ° C na około 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyłączamy temperaturę i nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Pozostawiamy jeszcze na około 40 minut.

Tarta z rabarbarem i truskawkową bezą


Kwaśny rabarbar i słodka beza o truskawkowym smaku idealnie się uzupełniają. Tak ciasto z rabarbarem zawsze przygotowuje moja mama i wszyscy po prostu je uwielbiają. Najcudowniejsza jest oczywiście truskawkowa beza, który zachwyca swoim wyglądem, ale przede wszystkim boskim smakiem i zapachem. Na prawdę nie można mu się oprzeć. Gorąco polecam ten przepis.

Kruche ciasto :


1 szklanka mąki pszennej
1/3 kostki masła
1/2 łyżki śmietany
1 żółtko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza truskawkowa :


3 białka
1 szklanka cukru
1 opakowanie kisielu truskawkowego

Dodatkowo :


4 laski rabarbaru
masło do posmarowania formy
1 białko

Zrobienie ciasta musimy zacząć od przygotowania rabarbaru. Myjemy i kroimy plasterki o grubości około 1/2 cm. Pokrojony wkładamy na suchą patelnie. Na małym ogniu podgrzewamy przez 2 - 3 minuty. Nie dłużej, bo zrobi się zbyt miękki. Zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki razem siekamy na stolnicy i szybko zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem a powierzchnie ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Nie wyjmujemy z formy.

Gdy ciasto stygnie możemy przygotować bezę. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy osiągnie konsystencję sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier, na koniec wsypujemy zawartość opakowania kisielu i miksujemy jeszcze chwilę aż całość będzie miało jednolity różowy kolor. 

Na ostygnięty spód wykładamy również ostygnięty rabarbar, a na sam wierzch ubite białka. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170°C. Po tym czasie wyłączamy grzałkę piekarnika, jednak nie otwieramy drzwiczek piekarnika jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie możemy otworzyć piekarnik i pozostawić w nim do całkowitego ostygnięcia. Jeśli otworzylibyśmy piekarnik od razu, beza mogłaby opaść. 

Rabarbalove

Waniliowe lody OREO


Chyba wszyscy oszaleliśmy na punkcie tych kruchych, cudownych ciasteczek. Teraz możecie sami zrobić pyszne lody z ich dodatkiem w bardzo prosty sposób. Myślę, że ich największą zaletą jest to, że nie wymagają maszynki do lodów, ani nawet mieszania w trakcie zamarzania i nie ma żadnych grudek. Wychodzą bardzo gładkie i kremowe. Warto wypróbować.

Składniki :


400 g śmietany 36%
270 g skondensowanego, słodzonego mleka 8 %
ziarenka z 1/2 laski wanilii
12 ciasteczek OREO


Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno mikserem . Dodajemy partiami mleko skondensowane i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy wmieszamy już całe, dodajemy wanilię i pokruszone ciasteczka oreo. Delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do plastikowego pojemnika (najlepiej z pokrywką) i wkładamy do zamrażarki. Pozostawiamy do momentu, aż całość zamarznie.

Pide z wołowiną, bakłażanem i fetą


Pierwsze danie kuchni tureckiej. Jest naprawdę pyszne, nazywane turecką pizzą i jest to określenie jak najbardziej trafne. Proste, smaczne i pełne składników charakterystycznych dla tureckiej kuchni.

Ciasto drożdżowe:


3 szklanki mąki
8 g suchych drożdży
sól
1,5 szklanki ciepłej wody
1,5 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:


1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
70 dag mielonej wołowiny
2 puszki pomidorów
sól
oregano
płatki chilli
bakłażan
ser feta
1 jajko
świeże gałązki tymianku

Przygotowujemy ciasto. W dużej misce łączymy mąkę z drożdżami i solą. Dodajemy wodę, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto, na koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze chwilę. Dno miski posypujemy mąką, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Ja dzielę sobie wszystkie składniki na trzy części i wyrabiam w trzech okrągłych miskach oddzielne porcje ciasta. Jest dużo łatwiej później otrzymać ładny kształt placków. Po wyrzuceniu z miski mamy okrągłe ciasto. Wystarczy przeciąć je ostrym nożem na pół i mamy gotowy kształt. To jednak zależy już od was. Robiąc jedna dużą porcje na pewno jest mniej zmywania :)

Gdy ciasto rośnie bierzemy się za dodatki. Sos pomidorowy z mięsem. Cebulę kroimy, w piórka lub kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy drobno posiekamy czosnek, podsmażamy chwilę a następnie dodajemy mięso i podsmażamy cały czas mieszając. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone pomidory oraz oregano, sól i odrobinę chili. Zostawiamy na małym ogniu aby sos odparował.
Bakłażana kroimy w kostkę i chwilkę przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kroimy również fetę w kostkę o wielkości kostek bakłażana i odstawiamy.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 6 placków. Ranty ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdy placek nakładamy sos pomidorowy, bakłażana i fetę.

Pieczemy przez około 10 minut w 190 °C , aż spód będzie rumiany. Po wyjęciu z piekarnika ozdabiamy listkami tymianku.

Strucla wiśniowa



Uwielbiam owocowe strucle. Pachnące, mięciutkie drożdżowe ciasto i oczywiście ukochana kruszonka.. Ciasto znika bardzo szybko, są niezwykle lekkie mimo, iż ma w sobie bardzo dużo masła. To jednak sprawia, że jest delikatne i długo pozostaje świeże. 

Składniki :


15 g świeżych drożdży
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli soli
90 g miękkiego lub roztopionego masła

Kruszonka :


0,5 szklanki mąki
5 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
60 g masła

Dodatkowo :


dżem wiśniowy
1 białko

W miseczce umieszczamy drożdże oraz jedna łyżeczkę cukru i dodajemy  kilka łyżek podgrzanego mleka. (Reszta mleka przyda się później). Odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i sól.  W rondelku rozpuszczamy masło.
Do suchych składników dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy łyżką, następnie resztę mleka i jajka cały czas mieszając. W tym momencie zaczynamy wyrabiać ciasto ręką i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i pochłonie całe masło Podsypujemy dno miski mąką i zostawiamy w niej ciasto przykryte czystą ściereczką na około 1 godz.

Podczas, gdy ciasto rośnie przygotowujemy kruszonkę. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy chwilę na najniższych obrotach.

Przygotowujemy 2 keksówki wyłożone papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką powierzchnie i dzielimy ostrym nożem na 2 części. 
Wałkujemy na szerokość formy, smarujemy dżemem, zwijamy "roladę" i przekładamy do keksówki. Końcówki ciasta możemy lekko zawinąć pod spód. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Smarujemy białkiem, obficie posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 °C , pieczemy 20-25 minut.