Beignets

Te urocze, drożdżowe poduszeczki to francuska propozycja na tłusty czwartek. Beignets zostały rozsławione przez "Cafe Du Monde"- cieszą się niesamowitą popularnością i stały się wizytówką tej kawiarni.

Są bardzo proste do wykonania, przepyszne, lekkie, z delikatnym cytrynowym aromatem. Polecam ten przepis osobom niedoświadczonym w robieniu ciasta drożdżowego, to nie może się nie udać.

 Składniki :


7 g suchych drożdży
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła w temp. pokojowej

Do dużej miski wsypujemy drożdże oraz cukier i łączymy z ciepłą wodą. Pozostawiamy na około  6 minut. Po tym czasie dodajemy sól, skórkę z cytryny, gałkę, jajko oraz mleko i mieszamy łyżką lub widelcem do połączenia składników. Dodajemy mąkę, początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy dłońmi gładkie ciasto, na koniec dodajemy masło i łączymy z ciastem.

Wkładamy do miski wysmarowanej tłuszczem roślinnym i przykryte folią pozostawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie na pokrytej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 0,7 cm i kroimy w kwadraty o boku około 5- 6 cm.
Układamy na papierze do pieczenia lub na powierzchni posypanej mąką i przykryte papierowym ręcznikiem pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte pączki smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniczku kuchennym. Podajemy posypane cukrem pudrem. Ja uwielbiam z dżemem morelowym :)

Bon Appetit !

Yum Yums


Tłusty czwartek coraz bliżej. Dzisiaj przepis na szkockie smakołyki, których nazwa jest niesamowicie zachęcająca i smakowita - Yum Yums.  Są niesamowite, lekkie i cudownie maślane. Autorem najprostszego i chyba najpopularniejszego przepisu w sieci jest James Morton i właśnie z tego przepisu skorzystałam.

Składniki :


500 g mąki pszennej
1/2  łyżeczki soli
14 g suchych drożdży
30 g cukru
100 g schłodzonego masła
1 szklanka wody
 1 jajko

Dodatkowo :


olej do smażenia
lukier (1 szklanka cukru pudru połączona z 4 łyżkami mleka)

Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy suche drożdże, cukier oraz sól i mieszamy. Dodajemy masło i delikatnie łączymy z mąką. Nie wyrabiamy ciasta.. Masło powinno być cały czas widoczne w postaci plasterków, oprószone w mące. Dodajemy wodę i roztrzepane jajko, mieszamy do połączenia w kulę (nie wyrabiamy, masło nie powinno zespolić się z ciastem). Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, lekko podsypując mąką. Następnie składamy w ten sposób :



Cały proces wałkowania i składania powtarzamy 4-6  razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Złożone ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na duży prostokąt. Tniemy na cienkie paski, w których środku wycinamy dziurę (ja robiłam to nożem do pizzy), następnie zawijamy 2-3 razy jak papierek od cukierka. (zrobiłam to trochę inaczej niż na filmie)


Zawinięte yum yumsy przykryte papierowym ręcznikiem odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Wyrośnięte pączki smażymy w rozgrzanym tłuszczu do złotobrązowego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniczku kuchennym i ciepłe dekorujemy lukrem.

Załączam filmik autora przepisu, na pewno będzie łatwiej :)


Bomboloni alla crema


Zbliża się jeden z najpiękniejszych dni w roku, święto wszystkich żarłoczków i nie tylko :) - tłusty czwartek. Z tej okazji wracam z przepisami po długiej przerwie.
Jako pierwsze lekkie, puszyste, włoskie pączki z moim ukochanym kremem budyniowym. 


Ciasto na pączki :

20 g świeżych drożdży
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
3 jajka 
100 g roztopionego masła

Krem waniliowy :

2 szklanki mleka 
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
1/4 szklanki mąki
3 żółtka
1/2 kostki masła


Mieszamy drożdże z łyżeczkę cukru oraz kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier  i sól. Następnie resztę ciepłego mleka, ciepłą wodę, jajka i rozpuszczone wcześniej drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec partiami dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie łączymy.Przykryte ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować krem. Połowę mleka wlewamy da garnka, dodajemy cukier oraz cukier z wanilią i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy. Drugą połowę mleka roztrzepujemy z mąką, następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć zmniejszamy gaz  i małym strumyczkiem dodajemy mleko z żółtkami i mąką cały czas mieszając zawartość garnka trzepaczką. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i zacznie ponownie wrzeć. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy na 3- 4 minuty. Po tym czasie porcjami dodajemy masło i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszamy, aby na wierzchu nie zrobiła się skorupka.

Gdy ciasto jest wyrośnięte, formujemy z niego około 20 kulek. Układamy na pokrytej mąką powierzchni lub papierze do pierzenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy papierowym ręcznikiem i pozostawiamy, aby podwoiły objętość. 

Smażymy na głębokim tłuszczu, z obu stron na złoty kolor, gdy lekko przestygną nadziewamy kremem.