Jogurtowy sernik na zimno


Ten sernik u mnie w domu to klasyka, robiłam go już kilkanaście razy. Nieskomplikowany przepis niewymagający technicznych umiejętności będzie idealny dla osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem.

Sprawdziłam już wersję z malinami, truskawkami, jagodami, mango i morelami. 
Kombinujcie z jakimi owocami macie tylko ochotę :)


Ciasteczkowy spód :


150 g herbatników
80 g masła


Masa jogurtowo- serowa :


750 g śmietankowego twarogu(dwukrotnie zmielonego)
750 g jogurtu naturalnego
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny

Galaretka owocowa :


3 szklanki owoców (drobnych lub drobno pokrojonych)
cukier do smaku
4 łyżeczki żelatyny


Herbatniki bardzo drobno kruszymy(najlepiej zamknąć je w woreczku strunowym i rozgnieść wałkiem do ciasta), mieszamy z rozpuszczonym masłem, tak aby całość miała konsystencję mokrego piasku.
Spód okrągłej blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na spód wykładamy herbatniki. Rozprowadzamy równomiernie po dnie i wyrównujemy dnem szklanki lub łyżką. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Czas na masę jogurtowo - serową
Żelatynę zalewamy 2/3 szklanki wrzątku, mieszamy, aż dokładnie się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.
Twaróg miksujemy wraz z jogurtem na gładką masę, następnie dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Miksujemy. Na koniec dodajemy ostygniętą żelatynę i dokładnie łączymy.
Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki, aby stężało.

Owoce z cukrem miksujemy blenderem na gładki mus. Owoce z pestkami przecieramy przez sitko. (np. maliny) Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Gdy przestygnie mieszamy z owocami. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na stężałą masę serową.

Pozostawiamy w lodówce, aż galaretka również się stężeje.

Start akcji Włoskie sery !


Serdecznie zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w pierwszej edycji akcji "Włoskie sery".
Akcja zbiera przepisy, w których zostały wykorzystane włoskie sery.
Parmezan, grana padano, pecorino ,mozzarella, ricotta, a może mascarpone. Który z nich przychodzi Ci na myśl pierwszy?
Każdy z nich jest wyjątkowy, nadający daniom wyjątkowego charakteru. Niektóre niezwykle charakterystyczne inne bardzo uniwersalne.Wszystkie uwielbiane :)
Każdy rodzaj dania będzie mile widziany - od przystawek po desery.
  • nie dodajemy wpisów archiwalnych
  • każdy dodawany do akcji wpis powinien zawierać banerek akcji
  • akceptowana każda ilość przepisów
  • każdy zgłoszony do akcji wpis powinien zawierać zdjęcie potrawy

Życzę miłego gotowania i niecierpliwie czekam na przepisy !
Ola

Akcja jest organizowana wyłącznie na mikserze kulinarnym. Tutaj banerek akcji serowej :

Włoskie sery

Pstrąg łososiowy w białym winie z pomidorkami i rozmarynem


Tak przygotowaną rybkę jadłam u mojej kochanej cioci we Włoszech. Jak zawsze w kuchni włoskiej : kilka bardzo prostych składników, które połączone razem robią niezwykłe wrażenie i dają cudowny aromat. 

Składniki :


pstrąg łososiowy (filet lub cała rybka)
ząbek czosnku
kilka pomidorków cherry
białe wino
świeży rozmaryn
sól
oliwa z oliwek

Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażamy ząbek czosnku, gdy odda aromat zdejmujemy go z patelni. Układamy na niej pstrąga i dorzucamy przekrojone na pół, pozbawione pestek pomidorki. Gdy ryba lekko się przyrumieni, przewracamy ją na drugą stronę. Na patelnię dorzucamy rozmaryn.Całość podlewamy niewielką ilością białego wina. Doprawiamy solą. Dusimy razem kilka minut pod przykryciem, aż ryba będzie gotowa. Jeżeli sos szybko odparuje, możemy podlać całość wodą.

W przypadku filetów, po usmażeniu pozbawiamy rybę skóry. Jeżeli smażyliście całą rybę, najlepiej będzie, jeżeli zdejmiecie skórkę i pozbawione ości kawałki ryby wrzucicie do powstałego winnego sosu.

Smacznego :)

Smaki Świata na Instagramie !


Startujemy z blogowym Instagramem. Wspomnienia z kulinarnych podróży, ciekawostki związane z jedzeniem i aktualności z bloga! 


Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami


To, że słodkie i słone bardzo się lubią wiemy nie od dziś. W roli słonego występuje ser feta, a słodkiego - arbuz. Wzbogacone kilkoma dodatkami tworzą kuszącą ,orzeźwiającą sałatkę, idealną przekąskę na upały, które miejmy nadzieję w końcu nadejdą :)

Składniki :


mieszanka ulubionych sałat
ser feta
arbuz
czarne oliwki
czerwona cebula
świeża bazylia
świeżo mielony pieprz 
sól
oliwa z oliwek

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki jeśli ma duże liście. Fetę oraz arbuza kroimy w kostkę o zbliżonej wielkości. Będzie ładnie wyglądać :) Oliwki kroimy w plasterki, tworząc ładne krążki, a cebule w piórka.  Łączymy wszystkie przygotowane składniki, dodajemy też listki świeżej bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą,

Spaghetti w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami


Spaghetti to jedna z moich największych kuchennych miłości. Uwielbiam w każdym wydaniu, o każdej porze dnia i nocy :) Posypane włoskim serem sprawia, że nie potrafię się nie skusić. Dobrze wiem, że macie tak samo ;)

Składniki :
(na 4 porcje)


400 g makaronu spaghetti
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 brokuł
1 podwójna pierś z kurczaka
1 szklanka śmietany *
sól
pieprz
tymianek
parmezan lub grana padano
oliwa z oliwek

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy pokrojoną pierś z kurczaka. Gdy ładnie się zrumieni zmniejszamy gaz. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Oraz cały ząbek czosnku. Gdy czosnek odda aromat zdejmujemy go z patelni. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy śmietanę i na bardzo małym ogniu dusimy sos jeszcze chwilę. Doprawiamy sola, pieprzem oraz tymiankiem.

W międzyczasie gotujemy brokuła w osolonej wodzie przez około 6 minut (ma być al dente). Dodajemy do sosu zaraz po śmietanie.Dusimy razem chwilę.

Gdy sos jest gotowy łączymy go z ugotowanym al dente makaronem. Podajemy posypany startym serem.

* ja dodałam połowę 12% i połowę 36%. Im więcej % będzie miała śmietana tym mniejsze ryzyko, że sos się zważy. Większe ryzyko, że urośnie nam trochę tyłek - ma więcej kalorii :D Coś za coś.

Grzanki z pastą z bobu


Składniki :


pełnoziarnista bagietka
500 g bobu
150 g sera feta
świeżo zmielony czarny pieprz
garść pistacji
oliwa z oliwek
świeża bazylia

Bób gotujemy przez około 20 minut – aż będzie miękki. Gdy przestygnie pozbywamy się łupinek. Wraz z fetą, oliwą oraz pieprzem blendujemy na gładką pastę.

Kromki bagietki podpiekamy z obu stron na suchej patelni, tak aby lekko się zrumieniły. Każdą z nich smarujemy wcześniej przygotowaną pastą. Posypujemy posiekanymi pistacjami oraz świeżą bazylią.

Możemy również pistację oraz bazylię dodać do reszty składników i razem zmiksować.

Koktajl jagodowy



Po wakacjach wracam na bloga z nową energią i zapasem pysznego sera prosto z Włoch. Kolejna porcja włoskich pyszności już niedługo. Na razie jednak, kilka przepisów z typowo polskimi składnikami. Dziś koktajl ze świeżych, pachnących jagód prosto z lasu :)

Składniki :


2 szklanki świeżych jagód
1 litr lodów waniliowych
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
9 kostek lodu

Wykonanie jest najprostsze na świecie. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. 

Smacznego :)