Klasyczne jagodzianki z pewnością zachwycą każdego, warto ich spróbować zanim jagody skończą się na dobre i pozostaną nam już tylko wspomnienia po tych pysznych pachnących bułeczkach.
Składniki na 18 jagodzianek.
Ciasto drożdżowe :
4 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
150 g masła
25 g świeżych drożdży
Kruszonka :
1/2 szklanki mąki
5 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
60 g masła
Dodatkowo:
100 g przebranych świeżych jagód
Lekko podgrzewamy mleko. W miseczce umieszczamy drożdże oraz jedna łyżeczkę cukru i zalewamy kilkoma łyżkami podgrzanego wcześniej mleka. Odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i sól. Do ciasta będą nam potrzebne 2 całe jajka i 2 żółtka, więc oddzielamy od jajek 2 białka(do posmarowania jagodzianek). W rondelku rozpuszczamy masło.
Do suchych składników dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy łyżką, następnie mleko i jajka cały czas mieszając. W tym momencie zaczynamy wyrabiać ciasto ręką i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Podsypujemy dno miski mąką i zostawiamy w niej ciasto przykryte czystą ściereczką na około 1 godz.
Podczas, gdy ciasto rośnie przygotowujemy kruszonkę. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy kilka minut na najniższych obrotach.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką powierzchnie i dzielimy ostrym nożem na 18 części. Formujemy okrągłe bułeczki, które napełniamy jagodami (jedna czubata łyżka do jednej jagodzianki). Układamy połowę bułeczek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 °C , pieczemy 17-20 minut.
Tak samo postępujemy z drugą częścią jagodzianek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz