Składniki :
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
500 g świeżych malin
4 łyżki cukru
400 g śmietanki 36 %
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki whisky
Na suchej patelni kładziemy płatki owsiane. Przypiekamy, aż lekko ściemnieją i zaczną intensywnie pachnieć, zdejmujemy z patelni i studzimy.
Połowę malin miksujemy z cukrem i przecieramy przez gęste sitko.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy miód, whisky oraz płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
Układamy deser w szklanych naczyniach w kolejności : maliny, malinowe purée, śmietanka.
Schładzamy przed podaniem.
uwielbiam takie słodkości.
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Fajny deser, ostatnio mignął mi w jakimś programie kulinarnym, ale nie widziałam jak był przygotowywany... Za to teraz już wiem :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOo, pierwsze słyszę o takich pysznościach! No nikt mi nie powie, że kuchnia Wysp Brytyjskich jest uboga i po prostu kiepska ;-) A jaką ma fajną nazwę!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!!!
OdpowiedzUsuńPozwolilem sobie zmodyfikować troche,więcej whisky dodaje;)
pozdrawiam