Cranachan


Tradycyjny szkocki deser, kiedyś danie spożywane głownie w czasie żniw. Dzisiaj postrzegane jako bardzo wykwintne.Soczyste maliny, aromatyczne płatki owsiane no i oczywiście dobra szkocka whisky. Naprawdę zaskakujący smak. Warto spróbować.

Składniki :


2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
500 g świeżych malin
4 łyżki cukru
400 g śmietanki 36 %
4 łyżki płynnego miodu 
2 łyżki whisky

Na suchej patelni kładziemy płatki owsiane. Przypiekamy, aż lekko ściemnieją i zaczną intensywnie pachnieć, zdejmujemy z patelni i studzimy.
Połowę malin miksujemy z cukrem i przecieramy przez gęste sitko.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy miód, whisky oraz płatki owsiane i dokładnie mieszamy. 
Układamy deser w szklanych naczyniach w kolejności : maliny, malinowe purée, śmietanka.
Schładzamy przed podaniem.

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie słodkości.
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny deser, ostatnio mignął mi w jakimś programie kulinarnym, ale nie widziałam jak był przygotowywany... Za to teraz już wiem :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo, pierwsze słyszę o takich pysznościach! No nikt mi nie powie, że kuchnia Wysp Brytyjskich jest uboga i po prostu kiepska ;-) A jaką ma fajną nazwę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis!!!
    Pozwolilem sobie zmodyfikować troche,więcej whisky dodaje;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń