Historia guacamole sięga XVI wieku, właśnie wtedy przepis na to danie został wymyślony przez Azteków. Jest podawany głównie z tortillą, jednak meksykanie jadają go prawie z każdą przystawką. Mimo, że guacamole wywodzi się z Meksyku, stał się bardzo popularną przekąską na całym świecie, a szczególnie w USA.
Składniki :
2 awokado
1 łyżka limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 cebuli
1 mały ząbek czosnku
1 pomidor
pół łyżki posiekanej papryczki chilli
garść natki pietruszki
sól i pieprz
Awokado kroimy na pół i wydrążamy miąższ. Rozgniatamy je widelcem, aż całość będzie dość gładka. Skrapiamy sokiem z limonki (zapobiegnie
zmianie koloru awokado), dodajemy oliwę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy cebulę pokrojona w drobną kostkę, chili, sól, pieprz i posiekana pietruszkę. Pomidora zalewamy wrzątkiem,po chwili obieramy ze skórki i część bez pestek kroimy w drobna kostkę. Dodajemy do guacamole i mieszamy.
uwielbiam! do nachosów idealne <3
OdpowiedzUsuńciekawy przepis ;) ja robię trochę inaczej, bardziej klasycznie.
OdpowiedzUsuńzrobiłam;zajadałam się bez opamiętania
OdpowiedzUsuń