Meksykańskie burritos


Kuchni meksykańskiej ciąg dalszy. Dzisiaj jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie, meksykańskie burrito.

Składniki :


4 duże placki pszennej tortilli
500 g mielonego mięsa wołowego
1 czerwona cebula
3 świeże pomidory
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 żółta papryka
mielone chili
curry
sól, pieprz
olej roślinny

Na oleju podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy mięso i smażymy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Ze świeżych pomidorów usuwamy skórkę i kroimy w kostkę a pomidory z puszki blendujemy i wszystkie dodajemy  do mięsa. Przyprawiamy. Dusimy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy fasolę i podgrzewamy jeszcze chwilę. Tak przygotowany farsz i pokrojona świeżą paprykę nakładamy do placków tortilli, zawijamy i podajemy. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Pycha, dziś na tygodniu meksykańskim w Lidlu kupiłam kilka różnych tortilli, jutro też zrobię burritos :)

    OdpowiedzUsuń