Sorbet tropikalny


Ananas, melon, soczyste brzoskwinie, a ich smak podkreślony aromatem limonki. Te cudowne owoce tworzą razem wspaniały deser, który jest niesamowicie prosty do wykonania.

Składniki :


500 g melona kantalupa
500 g ananasa
2 duże brzoskwinie
1 limonka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki wody

W małym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i odstawiamy. Przygotowujemy owoce. Melona i brzoskwinie obieramy, wydrążamy pestki, a z ananasa dodatkowo usuwamy twardy środek. Z limonki wyciskamy sok. Miąższ ananasa blendujemy i przecieramy przez gęste sitko. 
Łączymy z resztą owoców oraz wcześniej przygotowanym syropem i ponownie blendujemy, aż całość będzie gładka. Przelewamy do plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażarki . Mieszamy co godzinę, aż całość zamarznie.

1 komentarz: