Ciąg dalszy przyrządzania moich ukochanych grzybów. Dziś borowiki we francuskim wydaniu.
Ciasto :
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżeczki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie :
5 średnich borowików
3 jajka
300 g kwaśnej śmietany
sól
pieprz
Mąkę rozcieramy z masłem. Dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Rozwałkowujemy ciasto, wylepiamy nim kokilki i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w 180°C przez 10 minut.
Teraz możemy przygotować nadzienie. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojone grzyby i odstawiamy. Jajka mieszamy ze śmietaną na gładka masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ostudzone borowiki. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy podpieczone wcześniej i ostudzone spody. Pieczemy jeszcze około 20 - 25 minut w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz