Sajgonki są niezwykle popularne nie tylko w Chinach, ale również w innych kuchniach azjatyckich. Angielska nazwa "spring rolls" jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. W Polsce przyjęła się nazwa sajgonki jednak warto wiedzieć, że odnosi się bardziej do wietnamskiej wersji tego dania.
Składniki :
15 -20 płatków papieru ryżowego
5 - 10 suszonych grzybów mun
1 duża marchewka
kilka liści kapusty pekińskiej
1 pojedyncza pierś z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
sól
Grzyby mun zanurzamy w gorącej wodzie i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie kroimy grzyby, liście kapusty, marchew na cieniutkie paseczki. Kurczaka również kroimy na paseczki, jednak grubsze. W dużej misce mieszamy pokrojone składniki z sosem sojowym i odrobiną soli.
Pojedynczy płatek papieru ryżowego zanurzamy na sekundkę w letniej wodzie i odkładamy na deseczkę, aby zmiękł. Na brzegu placuszka kładziemy łyżkę farszu i zawijamy mini krokiety.
Tak przygotowane sajgonki smażymy na głębokim oleju.
Podajemy z ulubionym sosem. Ja polecam do nich słodki sos chili.
Dziwi mnie, ze robisz sajgonki z kurczakiem. Czesto jem kuchnie wietnamska i zawsze spotykalam wersje z miesem mielonym. Tak tez sama robie w domu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Cieszę się, że na moim blogu znalazłaś przepis, z którym nie spotkałaś się nigdy wcześniej i zapewniam, że sajgonki z kurczakiem są pyszne :)
OdpowiedzUsuń