Zrobienie idealnego sufletu wcale nie jest tak trudne jak się
wydaje. Wystarczy tylko bardzo dokładnie pilnować proporcji i naprawdę delikatnie
obchodzić się z białkiem, któremu zawdzięczamy niezwykłą delikatność tego
deseru.
Składniki na 6 sufletów :
4 jajka
150 g cukru
150 g czekolady*
200 g śmietanki 36 %
1 czubata łyżeczka kakao
Do wysmarowania foremek :
masło
cukier
Zanim przystąpimy do wykonywania sufletu odmierzmy wszystkie
składniki oraz przygotujmy potrzebne naczynia i przyrządy.
Smarujemy foremki masłem i wysypujemy cukrem.
Zacznijmy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej.
Zróbmy to w dużej misce, bo właśnie do niej później będziemy dodawać resztę
składników. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy, aby trochę ostygła.
Teraz ubijamy białka z cukrem na gładką i lśniącą pianę. Aby
sprawdzić czy jest już dobrze ubita można energicznym ruchem wyciągnąć z niej
trzepaczkę. Jeśli piana uformuje się na kształt „orlego dziobu ” czyli końcówka
opadnie do dołu tzn., że piana ma odpowiednią konsystencję.
W małym rondelku mieszamy śmietankę z kakao i podgrzewamy na
małym ogniu (cały czas mieszając) do rozpuszczenia. Lekko przestygnięte
dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka i dokładnie łączymy
wszystkie składniki.
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek wypełniając je
niemal do pełna. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. 12 minut jeśli
chcemy, aby środek był lekko płynny. 14 minut, aby był dobrze wypieczony.
*Ja użyłam połowę gorzkiej i połowę mlecznej czekolady. Ale jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi deserami polecam użyć tylko gorzkiej.
Uwielbiam suflety :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuń