Przepis na ten piernik mam od mojej babci. Jest na prawdę idealny. Puszysty i mięciutki, a poprzez dodatek oleju pozostaje świeży na długo. Czyż nie jest to idealny wypiek na zbliżające się święta? :)
Składniki :
4 jajka
1 szklanka cukru
3,5 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka sztucznego miodu
2 łyżeczki przyprawy korzennej
3 łyżeczki sody
1 szklanka mocnej czarnej herbaty(ostudzona)
1 łyżeczka octu
powidła śliwkowe
Ubijamy jajka. Cały czas miksując dodajemy cukier, miód, olej, sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, przyprawę i ocet.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian herbatę oraz mąkę.
Ciasto rozlewamy do dwóch blach i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Ostudzony spód smarujemy powidłami śliwkowymi. Przykrywamy drugim plackiem i posypujemy cukrem pudrem.
Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie! Moze wyprobuje w tym roku cos nowego na swieta :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tą herbatą chyba też muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taki jasny piernik :) Intrygujący pomysł z tą herbatą :)
OdpowiedzUsuńTakiego nie jadłam, ta herbata może nadawać fajnego smaku.
OdpowiedzUsuń