Piernik herbaciany z powidłami śliwkowymi


Przepis na ten piernik mam od mojej babci. Jest na prawdę idealny. Puszysty i mięciutki, a poprzez dodatek oleju pozostaje świeży na długo. Czyż nie jest to idealny wypiek na zbliżające się święta? :)

Składniki :



4 jajka
1 szklanka cukru
3,5 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka sztucznego miodu
2 łyżeczki przyprawy korzennej
3 łyżeczki sody
1 szklanka mocnej czarnej herbaty(ostudzona)
1 łyżeczka octu
powidła śliwkowe

Ubijamy jajka. Cały czas miksując dodajemy cukier, miód, olej, sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, przyprawę i ocet.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian herbatę oraz mąkę.
Ciasto rozlewamy do dwóch blach i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Ostudzony spód smarujemy powidłami śliwkowymi. Przykrywamy drugim plackiem i posypujemy cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Podoba mi sie! Moze wyprobuje w tym roku cos nowego na swieta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tą herbatą chyba też muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz widzę taki jasny piernik :) Intrygujący pomysł z tą herbatą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego nie jadłam, ta herbata może nadawać fajnego smaku.

    OdpowiedzUsuń