Carbonara czyli kolejne cudowne włoskie danie. Cała sztuka w przygotowaniu tego makaronu polega na tym żeby sos się nie zważył i pozostał gładki i lśniący. Gwarantuję, że postępując według moich skazówek wyjdzie idealnie.
Składniki :
400 g makaronu spaghetti
boczek
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany 18 %
1 jajko
sól i pieprz
starty parmezan
Na patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy pokrojony boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy pokrojona w kostkę cebulę. Kiedy boczek będzie złocisty, a cebula zeszklona dodajemy drobno posiekany czosnek i zdejmujemy z ognia, gdyż czosnek szybko się pali.
Możemy wstawić makaron.
Minutę przed tym gdy makaron będzie ugotowany, dodajemy do boczku śmietanę, sól i pieprz. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Te wszystkie czynności robimy bez podgrzewania patelni.
Odcedzamy makaron i gorący dodajemy do sosu. Mieszamy i od razu podajemy wraz z parmezanem.
Jakiś czas temu też robiłam to danie. Uwielbiam kuchnię włoską i makarony!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcie :)
Zapraszam do siebie http://gotowaniena102.blogspot.com/
nie ma nic lepszego niż dobry makaron i.. różnego rodzaju dodatki
OdpowiedzUsuńi danie jak z najlepszej kuchni :)
Klasyk, i to bardzo smaczny klasyk :) Jeden z moich ulubionych makaronów, i pysznie u Ciebie wygląda!
OdpowiedzUsuń