Pide z wołowiną, bakłażanem i fetą


Pierwsze danie kuchni tureckiej. Jest naprawdę pyszne, nazywane turecką pizzą i jest to określenie jak najbardziej trafne. Proste, smaczne i pełne składników charakterystycznych dla tureckiej kuchni.

Ciasto drożdżowe:


3 szklanki mąki
8 g suchych drożdży
sól
1,5 szklanki ciepłej wody
1,5 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:


1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
70 dag mielonej wołowiny
2 puszki pomidorów
sól
oregano
płatki chilli
bakłażan
ser feta
1 jajko
świeże gałązki tymianku

Przygotowujemy ciasto. W dużej misce łączymy mąkę z drożdżami i solą. Dodajemy wodę, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto, na koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze chwilę. Dno miski posypujemy mąką, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Ja dzielę sobie wszystkie składniki na trzy części i wyrabiam w trzech okrągłych miskach oddzielne porcje ciasta. Jest dużo łatwiej później otrzymać ładny kształt placków. Po wyrzuceniu z miski mamy okrągłe ciasto. Wystarczy przeciąć je ostrym nożem na pół i mamy gotowy kształt. To jednak zależy już od was. Robiąc jedna dużą porcje na pewno jest mniej zmywania :)

Gdy ciasto rośnie bierzemy się za dodatki. Sos pomidorowy z mięsem. Cebulę kroimy, w piórka lub kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy drobno posiekamy czosnek, podsmażamy chwilę a następnie dodajemy mięso i podsmażamy cały czas mieszając. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone pomidory oraz oregano, sól i odrobinę chili. Zostawiamy na małym ogniu aby sos odparował.
Bakłażana kroimy w kostkę i chwilkę przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kroimy również fetę w kostkę o wielkości kostek bakłażana i odstawiamy.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 6 placków. Ranty ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdy placek nakładamy sos pomidorowy, bakłażana i fetę.

Pieczemy przez około 10 minut w 190 °C , aż spód będzie rumiany. Po wyjęciu z piekarnika ozdabiamy listkami tymianku.

2 komentarze: