Tagliatelle z borowikami



Nie znam osoby, która nie lubiłaby dań kuchni włoskiej, są one pełne aromatu cudownych, świeżych produktów. Często złożone z małej ilości składników, zachwycają właśnie swoją prostotą. Myślę że, prawdziwe bogactwo kuchni włoskiej możemy poznać tylko będąc w tamtych okolicach. Przede wszystkim w produktach czuć słonce i miłość, a wyjątkowa atmosfera krajów śródziemnomorskich sprawia, że wszystko smakuje zupełnie inaczej. Mimo to warto czasem poczuć chociaż odrobinę włoskiego klimatu przyrządzając tę prostą i przepyszną potrawę.

Składniki:


500 g makaronu tagliatelle
około 6 borowików
pół cebuli
szklanka śmietany
garść startego parmezanu
łyżka oliwy
sól, pieprz i natka pietruszki do smaku


Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka, gdy odrobinę się zeszkli dodajemy pokrojone borowiki i smażymy jeszcze około 6-7 minut. Zmniejszamy ogień dodajemy śmietanę i parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone tagliatelle, mieszamy i podajemy posypane odrobiną natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz