Składniki:
450 ml wody
1,5 łyżki chili w płatkach
pół łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
3 łyżki octu
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Do rondelka wsypujemy cukier, mieszamy z wodą i zagotowujemy. Dodajemy chili, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę, a po 5 minutach ocet i sok z cytryny. Pozostawiamy na ogniu na 10-15 minut. Po tym czasie zagęszczamy sos dodając mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wody i ponownie zagotowujemy.Schładzamy. Sos można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Do rondelka wsypujemy cukier, mieszamy z wodą i zagotowujemy. Dodajemy chili, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę, a po 5 minutach ocet i sok z cytryny. Pozostawiamy na ogniu na 10-15 minut. Po tym czasie zagęszczamy sos dodając mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wody i ponownie zagotowujemy.Schładzamy. Sos można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Jaki ocet dodac? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj używam zwykłego octu spirytusowego, ale w tajskich sosach fajnie sprawdza się też ocet ryżowy. Również pozdrawiam :)
UsuńMacie pomysł jak przerobić ten sos na słodko kwaśny? Co dodaj zamiast ostrej chilli? :)
OdpowiedzUsuńNie ma potrzeby przerabiać :) Tutaj przepis na sos słodko - kwaśny :
Usuńhttp://poznajsmakiswiata.blogspot.com/2013/08/sos-sodko-kwasny.html
Sos słodko kwaśny w którego składzie jest ketchup? Moim zdaniem to nieporozumienie.
UsuńMoim zdaniem to normalne, ketchup jet stosowany jako składnik wielu sosów.
UsuńKetchup jest produktem wysokoprzetworzonym. Moim zdaniem, jego zastosowanie kłóci się z ideą domowego produktu. Inna sprawa, przecier/sos pomidorowy wlasnej produkcji.
OdpowiedzUsuń