Słodki sos chili


Baardzo pikantny sos, który stanowi doskonały dodatek do dań kuchni tajskiej.

Składniki:


1 szklanka cukru
450 ml wody
1,5 łyżki chili w płatkach
pół łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
3 łyżki octu
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Do rondelka wsypujemy cukier, mieszamy z wodą i zagotowujemy. Dodajemy chili, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę, a po 5 minutach ocet i sok z cytryny. Pozostawiamy na ogniu na 10-15 minut.  Po tym czasie zagęszczamy sos dodając mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wody i ponownie zagotowujemy.Schładzamy. Sos można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

7 komentarzy:

  1. Jaki ocet dodac? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj używam zwykłego octu spirytusowego, ale w tajskich sosach fajnie sprawdza się też ocet ryżowy. Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Macie pomysł jak przerobić ten sos na słodko kwaśny? Co dodaj zamiast ostrej chilli? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma potrzeby przerabiać :) Tutaj przepis na sos słodko - kwaśny :
      http://poznajsmakiswiata.blogspot.com/2013/08/sos-sodko-kwasny.html

      Usuń
    2. Sos słodko kwaśny w którego składzie jest ketchup? Moim zdaniem to nieporozumienie.

      Usuń
    3. Moim zdaniem to normalne, ketchup jet stosowany jako składnik wielu sosów.

      Usuń
  3. Ketchup jest produktem wysokoprzetworzonym. Moim zdaniem, jego zastosowanie kłóci się z ideą domowego produktu. Inna sprawa, przecier/sos pomidorowy wlasnej produkcji.

    OdpowiedzUsuń