Potrzebowałam wielu prób i dużo czasu aby uzyskać przepis na idealną domową pizzę .
Jest juz dopracowany w 100% i teraz chcę się nim z wami podzielić.
Ciasto:
2 szklanki mąki
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
łyżka oliwy z oliwek
W małym naczyniu mieszamy drożdże z cukrem i około 5 łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy drożdże oraz resztę wody i wyrabiamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Sos pomidorowy:
pół puszki pomidorów
szczypta soli
Pomidory blendujemy na gładki krem i odparowujemy w rondelku. Doprawiamy jedynie solą, aby smak pomidorów nie był zbyt wyrazisty i nie dominował nad pozostałymi składnikami.
Resztę składników dobieramy według własnego uznania,
Pamiętajmy jednak, aby nie używać innego sera niż mozzarella. Przed włożeniem pizzy do piekarnika warto polać całość odrobiną oliwy z oliwek. Używamy tylko surowych pieczarek, pizzę solimy dopiero po upieczeniu gdyż pieczarki , świeże pomidory itp. mogą puścić za dużo soku. Warto również, już po upieczeniu posypać pizzę świeżymi listkami oregano lub bazylii.
Pieczemy 14 minut w 190° .
Czemu nie używać innego sera niż mozzarella?
OdpowiedzUsuńtaki jest tradycyjny włoski przepis i właśnie z serem mozzarella pizza smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńPamiętajmy, że rzeczą kluczową tutaj są dobre pomidory. Najlepiej zdecydować się na takie włoskie, jeśli ma się do nich dostęp.
OdpowiedzUsuń