Przepis na biszkopt autorstwa mojej cioci, zawsze się udaje i tworzy idealne połączenie z lekkim kremem i owocami.
Składniki na foremkę o średnicy 24 cm.
Biszkopt:
5 jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 niepełna szklanka mąki
Dodatkowo:
około 400 ml mocnej herbaty
3 łyżki likieru cytrynowego (np. limoncello)
600 ml śmietanki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
świeże owoce sezonowe
listki świeżej mięty
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Spód foremki wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem lub margaryną.
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet (lepiej wziąć większą miseczkę - zacznie rosnąć).Ubijamy białka, a gdy zacznie robić się piana dodajemy partiami cukier i ubijamy, aż do momentu gdy piana będzie sztywna. Wtedy dodajemy przygotowane wcześniej żółtka, dokładnie łączymy i wyłączamy mikser. Małymi porcjami dodajemy mąkę i mieszamy powoli łyżką. Przekładamy do foremki i pieczemy około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka).
ciasto prezentuje sie bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńObłędnie piękne:)
OdpowiedzUsuń