Moja cudowna rodzina kilka dni temu obdarowała mnie świeżymi owocami wprost ze swoich plantacji. Postanowiłam zrobić trochę przetworów na zimę. Dżemy już znikają z półek spiżarni, bo kwaśne wiśnie i słodkie maliny tworzą razem naprawdę harmonijną kompozycję.
Składniki :
1,5 kg wydrylowanych wiśni
700 g świeżych malin
1 kg cukru
2,5 opakowania dżemixu, żelfixu lub konfiturexu 2 : 1
Blendujemy maliny i przecieramy przez gęste sitko do naczynia, w którym będziemy smażyć dżem. Dodajemy wiśnie. Owoce dokładnie mieszamy z dżemixem, żelfixem lub konfiturexem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gdy zaczną się gotować dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez około 5 min. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, od razu zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na 5 - 10 minut.
Wspaniałe połączenie ,na pewno wypróbuje w swojej kuchni. :)
OdpowiedzUsuń