W tak upalny dzień chyba nikt nie odmówi kruchej tartaletki z lekkim kremem i soczystymi owocami. :)
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
150 g masła
4 żółtka
Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz cukier puder, robimy dołek i umieszczamy w nim masło i żółtka.Siekamy nożem i szybko wyrabiamy ciasto.
Krem:
400 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
W dużej misce łączymy mascarpone z cukrem pudrem (nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ serek może się zważyć).W misie miksera umieszczamy śmietankę, ubijamy na sztywno. Dużą łyżką, dodajemy porcjami śmietanę do serka i delikatnie mieszamy.
Ostudzone tartaletki wypełniamy kremem i dekorujemy ulubionymi sezonowymi owocami.
Wspaniale tarteletki ,porywam z jagodami,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń