Wielu ludzi twierdzi, że robienie przetworów jest męczące i żmudne, a ja naprawdę bardzo lubię je robić. Szczególnie dżemy, zwłaszcza tak pyszne jak dżem morelowy.
Składniki :
3 kg wypestkowanych moreli
5 łyżek soku z cytryny
1, 5 kg cukru
3 opakowania żelfixu, dżemixu lub konfiturexu 2 :1
Morele kroimy na drobne cząstki, mieszamy dokładnie z
żelfixem, dżemixem lub konfiturexem i doprowadzamy do wrzenia cały czas
mieszając. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier i gotujemy jeszcze 10 – 15 minut.
Zdejmujemy z ognia i mieszamy dżem jeszcze przez kilka minut, aż do zaniku
piany. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, szybko zakręcamy i
ustawiamy do góry dnem na 5-10 minut.
Zamiast żelfixów i dżemiksów polecam PEKTYNĘ....naturalna i bardziej wydajna, zawsze światnie się ścina i można nawet dodać więcej owoców niż przewiduje informacja na opakowaniu:)
OdpowiedzUsuńJednym z głównych składników żelfixów i dżemixów jest właśnie pektyna. A ja po jednej nieprzyjemnej przygodzie ze spleśniałymi przetworami wolę używać własnie ich, ponieważ dodatkowo zawierają substancje konserwujące i mogę być pewna, że dżemy się nie popsują.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za morelami, dlatego przypuszczam, ze dżem z nich przygotowany również by mi nie smakował. Uwielbiam za to powidła śliwkowe. Szczególnie, upodobałam sobie powidła firmy https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe - są fantastyczne!
OdpowiedzUsuńDżem świetny!
OdpowiedzUsuń