Wspaniały i powszechnie znany dodatek do dań kuchni chińskiej, który bez problemu możesz wykonać w domu. Jeśli chcesz możesz urozmaicić go dodając świeżego ananasa, zieloną paprykę czy pędy bambusa.
Składniki :
1/3 szklanki białego octu lub octu ryżowego (ryżowy daje lepszy efekt)
1/3 szklanki wody
8 łyżek brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ketchupu
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
W małym garnku łączymy ocet, wodę, cukier, sos sojowy oraz ketchup i zagotowujemy.
Gdy zacznie wrzeć dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z 4 łyżkami wody i ponownie zagotowujemy.
Sos gotowy : )
kocham ten sos
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię, a jaki prosty do wykonania ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń