Pavlova z jeżynami

Nazwa tego obłędnego deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Prawdopodobnie pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Od tamtej pory zachwyca ludzi na całym świecie i jest przygotowywany na wiele różnych sposobów. 
Dziś w wersji ze świeżymi jeżynami.

Składniki :

400 ml śmietanki 36 %
łyżka cukru pudru
świeże jeżyny *

Beza :

6 białek
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

Zaczynamy od przygotowania bezy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg o średnicy 24 cm i układamy arkusz na blasze do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 120°C.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier puder i ubijamy, aż całość będzie lśniąca i gładka. Wyłączamy robota. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet i delikatnie mieszamy trzepaczka lub łyżką. Wykładamy na blachę formując bezę w obrębie narysowanego wcześniej okręgu. Wstawiamy do piekarnika na 1 i 1/2 godz. po tym czasie wyłączamy temperaturę, a bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Teraz możemy przygotować dodatki. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy łyżkę cukru pudru i dokładnie rozprowadzamy. Owoce myjemy i przebieramy.
Wierzch przestygniętej bezy smarujemy śmietanką i obficie posypujemy świeżymi jeżynami.

* ja dodałam jeżyny leśne, według mnie są dużo słodsze i smaczniejsze

2 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje :) jestem ciekawa jak smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapewniam, że wybornie smakowała i namawiam do wypróbowania przepisu w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń