Kocham gruszki a ostatnio odkryłam, że niesamowicie smakują w połączeniu z limonką. Deser jest bardzo prosty, a zarazem naprawdę pyszny. Idealny na zbliżające się jesienne wieczory.
Składniki na 4 porcje :
1 i 1/2 limonki
0,5 szklanki mąki
5 łyżek cukru
60 g masła
Dodatkowo :
bita śmietana
lody waniliowe
Gruszki obieramy i kroimy w plasterki (grubość około 5 mm). Skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1 i 1/2 limonki i mieszamy.
Przygotowujemy kruszonkę. Łączymy w misce mąkę, cukier oraz masło i wyrabiamy.
Do kokilek przekładamy gruszki i obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 30 min. Podajemy z gałką lodów waniliowych i odrobiną bitej śmietany.
wspaniałe a z dodatkiem lodów to już istna rozpusta :)
OdpowiedzUsuń