Ten syrop to idealny dodatek do naleśników, ciast i innych deserów. Jednak najlepszy jest do kawy i przepis na nią już niedługo.
Składniki :
300 g miąższu z dyni
2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Dynie kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W temperaturze 170°C pieczemy przez około 35-40 minut (w między czasie przewracamy kawałki dyni, aby nie przypiekły się za bardzo z jednej strony).
W rondelku rozpuszczamy cukier w 2 szklance wody. Dodajemy dynię i przyprawy. Gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie blendujemy. Dodajemy resztę wody i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Tak przygotowany syrop przecedzamy przez gęste sitko, aby pozostał nam tylko cudowny, złoty syrop.
Cudownie, że znalazłam Twoją stronę! Szukałam tego przepisu! Dziękuję! Widzę, na Twoim blogu wiele fantastycznych inspiracji! Wrócę tu jeszcze nie raz!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
aga
Bardzo się cieszę i oczywiście zapraszam jak najczęściej :)
UsuńOla