Dynia to warzywo, dające nam dużo możliwości dań, które możemy z niego przygotować.
Dziś ugotowałam zupę krem, ale na pewno nie jest to ostatnie danie zrobione z dyni.
Składniki :
1,3 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
750 ml bulionu drobiowo-warzywnego
olej roślinny
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
1/ 4 szklanki śmietany kremówki
boczek w plasterkach
natka pietruszki
Na dnie garnka rozgrzewamy kilka łyżek oleju, szklimy pokrojona w kostkę cebulę, dorzucamy drobno posiekany czosnek i dynię. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy bulionem i gotujemy około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Blendujemy. Zaprawiamy śmietanką i zagotowujemy.
Kroimy boczek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i przypiekamy na złoty kolor.
Zupę podajemy z przygotowanym wcześniej boczkiem i posiekaną natką pietruszki.
pięknie wygląda :]
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
świetnie wygląda i pewnie tak samo smakuje ;)
OdpowiedzUsuńNo,no, nawet w telewizji takiej dobrej nie ugotują.
OdpowiedzUsuń