Zapewniam że nie ma lepszego połączenia niż Kukurydza i typowo tajskie składniki takie jak mleczko kokosowe, sos z limonki i oczywiście ostre chili. Cudownie jest odkrywać nowe smaki, a to połączenie jest naprawdę pyszne.
Składniki :
2 kolby kukurydzy
3 szklanki bulionu drobiowego
1/2 małej cebuli
1/2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
mleczko kokosowe *
sól
sok z limonki
świeża kolendra
olej roślinny
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną w kostkę cebule. Gy zacznie się rumienić dodajemy również posiekane chili. Ostrym nożem skrajamy ziarna kukurydzy z kolb, siekamy drobno czosnek i dodajemy do garnka. Smażymy przez około 10 minut. Po tym czasie podlewamy warzywa bulionem. Doprawiamy solą, sokiem z limonki i świeżą kolendrą. Gotujemy 30 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i ponownie zagotowujemy zupę. Blendujemy całość na gładki krem i przecieramy przez sitko.
* Jeśli używacie mleczka kokosowego to możecie dodać nawet całą puszkę, jednak jeśli tak jak ja mimo napisu na puszce kupicie śmietankę kokosową, która jest dużo gęstsza to wystarczy dodać kilka łyżek.
Przede wszystkim kierujcie się tym jak intensywny smak kokosa lubicie.
nie przepadam za zupą kukurydzianą, ale może w tajskiej wersji nie będzie taka mdła. zapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńgdzieś widziałam taką zupę. słoneczna, zapewne pyszna.
OdpowiedzUsuń