Ciasto drożdżowe :
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki ciepłej wody
2 szklanki mąki
sól
2 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
120 g masła
Farsz :
500 g kiszonej kapusty
1 szklanka suszonych grzybów
1/2 cebuli
sól i pieprz
Dodatkowo :
białko
siemię lniane
Grzyby wrzucamy do wody i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny (lub dłużej). Następnie gotujemy przez około 1/2 godziny i drobno kroimy.
Moczymy kapustę, odciskamy, a następnie gotujemy ją do momentu, aż będzie miękka i odcedzamy.
Ostudzoną kapustę i grzyby łączymy, do smaku dodajemy pokrojona w kostkę, zeszkloną cebulkę, sól i pieprz.
Przygotowujemy zaczyn. Drożdże mieszamy z cukrem i wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 min.
Do miski wsypujemy mąkę i odrobinę soli. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, następnie śmietanę i wyrabiamy ciasto. Na końcu partiami dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Przykryte odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na pół. Pierwszą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 15 x 45 cm. Na środku układamy farsz. Zawijamy oba brzegi. I kroimy tę "roladę" na siedem małych kapuśniaczków. Tak samo z drugą częścią.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy ziarenkami siemienia lnianego.
Pieczemy w 180° C przez 18- 20 minut.
urocze!
OdpowiedzUsuń