Mazurki miniaturki


Spód czekoladowy jest dość kruchy więc zdecydowałam, że  przygotuję mini mazurki, bo tradycyjny mógłby kruszyć się podczas krojenia. Są proste w wykonaniu, raczej szybkie i pyszne. Ta forma jest przyjemna do jedzenia, ale trzeba przyznać, że mini mazurki dużo szybciej znikają :)

Kruchy spód :


1 szklanka mąki
1 łyżka cukru pudru
2  łyżki kakao
100 g zimnego masła
2 żółtka

Krem krówkowy :


50 g miękkiego masła 
250 g masy krówkowej

Dodatkowo :


prażone orzechy laskowe lub włoskie
posiekana czekolada

Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów. Masło kroimy w kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawinięte w folie schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy, wykrawamy dowolne kształty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 10 minut w temp. 180 ° C.

Przygotowujemy krem : masło ubijamy mikserem, gdy stanie się puszyste i jasne dodajemy porcjami masę krówkową, cały czas miksując. Przed nałożeniem na spody , schładzamy.

Spody smarujemy masą i dekorujemy ulubionymi dodatkami.

3 komentarze:

  1. Pyszne i pomysłowe !
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego mazurka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł i nietrudne w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń