Spód czekoladowy jest dość kruchy więc zdecydowałam, że przygotuję mini mazurki, bo tradycyjny mógłby kruszyć się podczas krojenia. Są proste w wykonaniu, raczej szybkie i pyszne. Ta forma jest przyjemna do jedzenia, ale trzeba przyznać, że mini mazurki dużo szybciej znikają :)
Kruchy spód :
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao
100 g zimnego masła
2 żółtka
Krem krówkowy :
50 g miękkiego masła
250 g masy krówkowej
Dodatkowo :
prażone orzechy laskowe lub włoskie
posiekana czekolada
Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów. Masło kroimy w kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawinięte w folie schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy, wykrawamy dowolne kształty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 10 minut w temp. 180 ° C.
Przygotowujemy krem : masło ubijamy mikserem, gdy stanie się puszyste i jasne dodajemy porcjami masę krówkową, cały czas miksując. Przed nałożeniem na spody , schładzamy.
Spody smarujemy masą i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Pyszne i pomysłowe !
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego mazurka :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł i nietrudne w wykonaniu.
OdpowiedzUsuń