Jajka brownie



Ten przepis to pomysł autorki wspaniałego bloga : larecetadelafelicidad.com, na którego serdecznie was zapraszam. Zakochałam się w tym pomyśle, jest świetny na Wielkanoc, wszyscy są zachwyceni. Myślę, że taka kulinarna niespodzianka może sprawić mnóstwo radości dzieciom.


Składniki :


12- 16 dużych jajek na "foremki"
200 g gorzkiej czekolady
125 g masła w temperaturze pokojowej
3 duże jajka
200 g cukru
125 g mąki
3 łyżki kakao
1 szczypta soli

Dużo wcześniej przed pieczeniem musimy przygotować skorupki jajek. Od spodu każdego jajka robimy dziurkę takiej wielkości, aby zmieściła się w niej końcówka  rękawa cukierniczego (lub szprycy). Wykałaczką mieszamy białko z żółtkiem i wylewamy ze skorupki. Puste skorupki płuczemy wewnątrz, a następnie umieszczamy na około 30 minut w solance (100 g soli na litr wody). Woda ma wypełnić skorupki. Po tym czasie wyjmujemy skorupki i ustawiamy otworem do dołu, aby resztki wody ściekły.
Gdy skorupki będą już suche, nalewamy do każdej odrobinę oleju i potrząsamy aż pokryje całe wnętrze.Nadmiar usuwamy.

Czas na brownie. Posiekana czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy. Suche składniki : mąkę, kakao i sól łączymy w oddzielnej miseczce. Mikserem ubijamy na puszystą masę jajka z  cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy jeszcze chwilę. Na sam koniec dodajemy suche składniki i mieszamy już łyżką.

Skorupki układamy w foremce do muffin wyłożonej folia aluminiową  (skorupki mają stać prosto) i za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy napełniamy je do 3/4 wysokości. Jeśli ciasta będzie trochę za dużo to nic - wypłynie, a my wyczyścimy jajka mokrą ściereczką. Jednak, gdy nalejemy zbyt mało ciastko nie będzie miało kształtu jajka

Tak przygotowane pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C.

5 komentarzy: