Strucla wiśniowa



Uwielbiam owocowe strucle. Pachnące, mięciutkie drożdżowe ciasto i oczywiście ukochana kruszonka.. Ciasto znika bardzo szybko, są niezwykle lekkie mimo, iż ma w sobie bardzo dużo masła. To jednak sprawia, że jest delikatne i długo pozostaje świeże. 

Składniki :


15 g świeżych drożdży
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli soli
90 g miękkiego lub roztopionego masła

Kruszonka :


0,5 szklanki mąki
5 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
60 g masła

Dodatkowo :


dżem wiśniowy
1 białko

W miseczce umieszczamy drożdże oraz jedna łyżeczkę cukru i dodajemy  kilka łyżek podgrzanego mleka. (Reszta mleka przyda się później). Odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i sól.  W rondelku rozpuszczamy masło.
Do suchych składników dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy łyżką, następnie resztę mleka i jajka cały czas mieszając. W tym momencie zaczynamy wyrabiać ciasto ręką i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i pochłonie całe masło Podsypujemy dno miski mąką i zostawiamy w niej ciasto przykryte czystą ściereczką na około 1 godz.

Podczas, gdy ciasto rośnie przygotowujemy kruszonkę. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy chwilę na najniższych obrotach.

Przygotowujemy 2 keksówki wyłożone papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką powierzchnie i dzielimy ostrym nożem na 2 części. 
Wałkujemy na szerokość formy, smarujemy dżemem, zwijamy "roladę" i przekładamy do keksówki. Końcówki ciasta możemy lekko zawinąć pod spód. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Smarujemy białkiem, obficie posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 °C , pieczemy 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz