Uwielbiam owocowe strucle. Pachnące, mięciutkie drożdżowe ciasto i oczywiście ukochana kruszonka.. Ciasto znika bardzo szybko, są niezwykle lekkie mimo, iż ma w sobie bardzo dużo masła. To jednak sprawia, że jest delikatne i długo pozostaje świeże.
Składniki :
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli soli
90 g miękkiego lub roztopionego masła
Kruszonka :
0,5 szklanki mąki
5 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
60 g masła
Dodatkowo :
dżem wiśniowy
1 białko
W miseczce umieszczamy drożdże oraz jedna łyżeczkę cukru i dodajemy kilka łyżek podgrzanego mleka. (Reszta mleka przyda się później). Odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i sól. W rondelku rozpuszczamy masło.
Do suchych składników dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy łyżką, następnie resztę mleka i jajka cały czas mieszając. W tym momencie zaczynamy wyrabiać ciasto ręką i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i pochłonie całe masło Podsypujemy dno miski mąką i zostawiamy w niej ciasto przykryte czystą ściereczką na około 1 godz.Podczas, gdy ciasto rośnie przygotowujemy kruszonkę. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy chwilę na najniższych obrotach.
Przygotowujemy 2 keksówki wyłożone papierem do pieczenia.
Wałkujemy na szerokość formy, smarujemy dżemem, zwijamy "roladę" i przekładamy do keksówki. Końcówki ciasta możemy lekko zawinąć pod spód. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Smarujemy białkiem, obficie posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 °C , pieczemy 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz