Domowy majonez



Gładki, kremowy delikatny. Domowego majonezu nie można nawet porównywać z tym kupionym w sklepie. Wspaniale przygotować go zwłaszcza teraz, przed świętami gdy będziemy zużywać go bardzo dużo - do sałatek, ale przede wszystkim jajek. To fajna alternatywa, w momencie gdy zabraknie nam majonezu w domu, a wszystkie sklepy w okolicy zamknięte. Potrzebne produkty z pewnością znajdziemy w domu.

Składniki :


2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1/2 - 3/4 szklanki oleju roślinnego
sól i pieprz
kilka kropel soku z cytryny
odrobina octu

Przygotowujemy dużą miskę i  trzepaczkę. W misce umieszczamy żółtka, lekko roztrzepujemy, dodajemy musztardę. Ja użyłam musztardy sarepskiej, świetna będzie też Dijon. Możecie użyć jakiej chcecie, myślę jednak, że nie powinna mieć zbyt dużych ziaren, żeby majonez nie stracił gładkiej konsystencji.

Mieszamy żółtka z musztardą. Czas na olej. Tak naprawdę to jakiego oleju użyjemy zależy od nas, w tradycyjnych przepisach możemy znaleźć oliwę, postanowiłam jednak użyć oleju o bardziej neutralnym smaku - rzepakowego, może być również słonecznikowy. Jamie Oliver używał w swoim przepisie mieszanki olejów. Więc wszystko zależy od was.

Bez względu na to jaki olej wybierzecie pamiętajcie, że początkowo trzeba dodawać małe ilości. Ja wlewam olej do pojemnika z lejkiem i prawą ręką cały czas mieszam majonez, a lewą wlewam olej malutkim strumieniem. Taki sposób wam polecam. Wraz z ilością dodawanego oleju majonez staje się gęstszy tak więc dodajcie tyle aby uzyskać pożądaną konsystencje.

Na koniec doprawiamy, do smaku dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i ocet, który dodatkowo odrobinę rozjaśni majonez.

1 komentarz: