Tradycyjne angielskie bułeczki wielkanocne- śliczne, przepyszne, pachnące, jednak dość pracochłonne. Mimo to, naprawdę warto poświęcić trochę czasu i skosztować tych smakowitych wypieków.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 3 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki suszonych moreli
- 1/2 szklanki rodzynek
Krzyżyki:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki wody
Glazura:
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
Po tym czasie dodajemy do ciasta rodzynki oraz pokrojone w kostkę morele i jabłko. Dokładnie rozprowadzamy w cieście i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, formujemy z niego 16 bułeczek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny, w tym czasie przygotowujemy ciasto na krzyżyki mieszając mąkę z ciepłą wodą. Przekładamy do szprycy i na każdej bułeczce rysujemy krzyżyk. Pieczemy przez 17 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Na koniec przygotowujemy glazurę rozpuszczając cukier w wodzie i smarujemy ciepłe bułeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz