Mus z truskawkami


 Troszeczkę zmodyfikowany przepis na francuski deser clafoutis.


Składniki:


  • 400 g truskawek
  • 4 łyżki likieru cytrynowego (np. limoncello)
  • 4 łyżki cukru pudru

  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 ml 36% śmietanki
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 250°C (tylko górna grzałka). Miksujemy 100 g truskawek i przecieramy je przez sitko. Pozostałe owoce kroimy i mieszamy z truskawkowym purée, likierem i cukrem pudrem.  Robimy ciasto: żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy trochę ponad połowę ubitej na sztywno śmietanki. Truskawki przekładamy na spód czterech żaroodpornych miseczek, przykrywamy warstwą ciasta i zapiekamy, aż wierzch się przyrumieni. Podajemy udekorowane resztą bitej śmietany i świeżymi truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz