Składniki:
- 400 g truskawek
- 4 łyżki likieru cytrynowego (np. limoncello)
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 400 ml 36% śmietanki
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 250°C (tylko górna grzałka). Miksujemy 100 g truskawek i przecieramy je przez sitko. Pozostałe owoce kroimy i mieszamy z truskawkowym purée, likierem i cukrem pudrem. Robimy ciasto: żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy trochę ponad połowę ubitej na sztywno śmietanki. Truskawki przekładamy na spód czterech żaroodpornych miseczek, przykrywamy warstwą ciasta i zapiekamy, aż wierzch się przyrumieni. Podajemy udekorowane resztą bitej śmietany i świeżymi truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz