Ten cudowny przepis na danie kuchni żydowskiej poznałam w jednym z wydań magazynu Kuchnia, jednak dżem morelowy zastąpiłam świeżymi morelami. Głównie dlatego, że sezon w pełni i miałam ich w swojej kuchni naprawdę dużo.
Składniki :
4 ćwiartki kurczaka
1/2 szklanki majonezu
słodka papryka w proszku
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
4 morele
3 łyżki cukru
Łączymy majonez z papryką, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Morele kroimy na drobne cząstki i łączymy z cukrem tak, aby pokrył on dokładnie każdy kawałek moreli. Zamarynowanego kurczaka obkładamy morelami i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut w temp. 190°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 25 minut, aż nabierze złotego koloru.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń