Receptura na krem do tart pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy. Muszę przyznać, że taki zeszyt to cudowna sprawa, jest pełen wyjątkowych przepisów często przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Te miny tarty przygotowałyśmy własnie razem z mamą. Ja zajęłam się ciastem, a mama zrobiła krem. Zawsze cudownie jej wychodzi.
Kruche ciasto :
250 g mąki
3 łyżki cukru pudru
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
Krem :
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 szklanki mąki
3 żółtka
125 g margaryny
świeże morele
Przygotowujemy ciasto. Łączymy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy masło i szybko wyrabiamy ciasto. Łączymy żółtko z łyżką zimnej wody, dodajemy do ciasta i zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Foremki smarujemy cienko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 - 3 mm, wykładamy nim foremki. Dno nakłuwamy widelcem, a brzegi smarujemy białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy kilka minut, aż lekko się zarumienią.
Dodatkowo :
świeże morele
Przygotowujemy ciasto. Łączymy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy masło i szybko wyrabiamy ciasto. Łączymy żółtko z łyżką zimnej wody, dodajemy do ciasta i zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Foremki smarujemy cienko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 - 3 mm, wykładamy nim foremki. Dno nakłuwamy widelcem, a brzegi smarujemy białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy kilka minut, aż lekko się zarumienią.
W garnku mieszamy 1 szklankę mleka z cukrem oraz cukrem waniliowym i zagotowujemy.
W innym naczyniu mieszamy pozostałe mleko z mąką, a gdy dokładnie się połączą, dodajemy żółtka. Wolno wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy, aż zgęstnieje cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, po chwili możemy dodać margarynę, należy dodawać ją po małym kawałku za każdym razem mieszając, aż dobrze się rozpuści.
Lekko przestudzonym kremem wypełniamy wcześniej upieczone spody i układamy pokrojone morele.
Lekko przestudzonym kremem wypełniamy wcześniej upieczone spody i układamy pokrojone morele.
Ostatnio robiłam podobny deser, obłędnie smakują! :)
OdpowiedzUsuń