Muszę przyznać, że pesto robiłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni. Smakuje naprawdę wybornie. Może być dodatkiem również do innych dań, nie tylko makaronu.
Składniki :
500 g makaronu spaghetti
2 szklanki listków bazylii
1/4 szklanki orzeszków piniowych
1/2 szklanki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól
5-6 łyżek oliwy z oliwek extra-virgin
1/2 szklanki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól
5-6 łyżek oliwy z oliwek extra-virgin
Do przygotowania pesto możesz użyć moździerza lub blendera. Bez względu na to, którym sposobem robimy pesto ucieramy bazylię, orzeszki, czosnek i oliwę. Na koniec dodajemy parmezan i doprawiamy solą. Pesto łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Podajemy posypany jeszcze odrobiną parmezanu.
Bardzo lubię makaron z pesto :)
OdpowiedzUsuńMakarony najleprze - ever ! :)
OdpowiedzUsuń<3 pesto, takie zrobione samemu jest cudowne
OdpowiedzUsuńNajcięższy polski grzech w przygotowywaniu pasty to jej rozgotowanie :( nasza narodowa bolączka to rozgotowanie makaronu :(
OdpowiedzUsuń