Spaghetti z bazyliowym pesto


Muszę przyznać, że pesto robiłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni. Smakuje naprawdę wybornie. Może być dodatkiem również do innych dań, nie tylko makaronu.

Składniki :


500 g makaronu spaghetti
2 szklanki listków bazylii
1/4 szklanki orzeszków piniowych
1/2 szklanki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól
5-6 łyżek oliwy  z oliwek extra-virgin

Do przygotowania pesto możesz użyć moździerza lub blendera. Bez względu na to, którym sposobem robimy pesto ucieramy bazylię, orzeszki, czosnek i oliwę. Na koniec dodajemy parmezan i doprawiamy solą. Pesto łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Podajemy posypany jeszcze odrobiną parmezanu.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię makaron z pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makarony najleprze - ever ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. <3 pesto, takie zrobione samemu jest cudowne

    OdpowiedzUsuń
  4. Najcięższy polski grzech w przygotowywaniu pasty to jej rozgotowanie :( nasza narodowa bolączka to rozgotowanie makaronu :(

    OdpowiedzUsuń