Gruszki Pięknej Heleny


Przepis na deser wymyślił w 1865 Auguste Escoffier. Inspiracją dla kucharza była popularna w tamtym czasie operetka  Jacques'a Offenbacha o tytule "Piękna Helena", która robiła w Paryżu wielką furorę. Danie zyskało nie mniejszą popularność i było chętnie spożywane zwłaszcza po teatralnych spektaklach.

Składniki :


1,5 litra wody
 1 szklanka cukru
2 łyżki soku z cytryny
4 dojrzałe gruszki
garść migdałów bez skórki
lody waniliowe

Sos czekoladowy :


200 g śmietanki 36 %
60 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru
3 łyżki masła

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Do wrzącego syropu wkładamy obrane gruszki i gotujemy 15- 20 minut (w zależności od twardości gruszek). Gdy są miękkie wyjmujemy je z syropu, od spodu wydrążamy pestki i schładzamy.

W rondelku umieszczamy śmietankę połamaną czekoladę oraz cukier. Podgrzewamy na małym ogniu i cały czas mieszamy. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia dodajemy masło i mieszamy.

Gruszki podajemy na talerzyku deserowym, w miseczce lub pucharku wraz z gałką lodów waniliowych. Polewamy gorącym sosem czekoladowym i posypujemy posiekanymi migdałami.

2 komentarze:

  1. Ta spływająca czekolada ... niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... pychota :)
    PS Bardzo tu przyjemnie, ciekawe przepisy i ładne zdjęcia - będę zaglądać częściej ;)

    OdpowiedzUsuń