Żydowska chałka


To naprawdę świetny wypiek. I muszę przyznać, że przynosi wiele satysfakcji. Szczególnie, gdy uda się pojąć w jaki sposób zaplatać chałkę. Mi zajęło to trochę czasu...
Starałam się wytłumaczyć to krok po kroku. Mam nadzieję, że jest choć w najmniejszym stopniu zrozumiałe :) 

Składniki :



40 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
500 g mąki pszennej
1 duże jajko
3-4 łyżki masła
4 łyżki wody

Dodatkowo :


1 białko lub żółtko
mak, sezam lub kruszonka

Robimy rozczyn . Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 1/2 szklanki wody oraz 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski i robimy dołek.  Dodajemy rozczyn, jajko wymieszane z pozostałym cukrem, wodę oraz rozpuszczone masło . Wyrabiamy gładkie ciasto. Umieszczamy w misce wysmarowanej tłuszczem. Przykryte czysta ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.


Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części, formujemy z nich wałeczki równych długości i łączymy ich końce. W ten sposób.

Dwa zewnętrzne zamieniamy miejscami.


Teraz pierwszy z lewej umieszczamy pomiędzy 3 i 4.


 Pierwszy z prawej chwytamy w dłoń a drugi przekładamy pod nim. 


Teraz  ten z wierzchu ląduje na stolnicy.


Za każdym razem jeden z wałeczków musimy mieć w dłoni a drugi dobierać na przemian z zewnątrz (prawa, lewa). Zawsze ten dobierany idzie pod spód tego, który trzymamy w ręku. a ten z ręki ląduje na stolnicy.

Tak więc teraz bierzemy pierwszy z lewej i przekładamy pod tym, który trzymamy w dłoni (5) i ten z dłoni kładziemy na stolnicy. 


Ten system powtarzamy do końca.






Tak zapleciona chałkę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy przykrytą czysta ściereczką na około 30 minut. Smarujemy roztrzepanym białkiem lub żółtkiem i posypujemy kruszonką, makiem lub sezamem.


 Pieczemy przez około 20 minut w temp 180°C.

7 komentarzy:

  1. to nie zydowska a polska zydzi maja ja odnas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chałka wywodzi się z kultury żydowskiej i jest mocno związana z ich tradycjami religijnymi. Żaden świąteczny posiłek (z wyjątkiem Paschy) nie może rozpocząć się bez dwóch chałek na stole.Przypominają o dwóch porcjach manny, jakie Bóg zsyłał Żydom w każdy piątek podczas ich wędrówki przez pustynię. Po kiduszu, czyli błogosławieństwie wina, ojciec rodziny podnosi obie chały i wy­powiada nad nimi odpowiednie błogosławieństwo. Następnie kroi jedną z nich i każdemu daje po małym kawałku. Niestety musimy przyznać, że chałka nie jest "nasza " i jest tylko jedną z potraw kuchni żydowskiej, które weszły na stałe do kuchni polskiej.

      Usuń
  2. Wygląda fenomenalnie! Muszę napatrzeć się na tą instrukcję i spróbuję zapleść taką chałeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chałkę piekę pyszną, ale nigdy nie zaplotę jej tak pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie :)
    Ja zawsze zaplatam z trzech kawałków, z więcej to strasznie skomplikowana operacja... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez tak zaplatam chałkę:) ... uwielbiam je:)

    OdpowiedzUsuń