Gofry idealne


Bardzo długi czas męczyłam się z moją gofrownicą, która ma małą moc i wszystkie gofry do tej pory wychodziły płaskie, nie były chrupiące i przypominały raczej naleśniki w kratkę. Odnalezienie tego przepisu rozwiązało wszystkie problemy. Teraz gofry wychodzą chrupiące i niezwykle apetycznie wyglądają. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki :
( na około 12 gofrów)


2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka
1 łyżka cukru

Oddzielamy białka jajek od żółtek, ubijamy na sztywna pianę i odstawiamy. W innej misce mieszamy mikserem pozostałe składniki, na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy porcjami ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki lub trzepaczki.

Przed nagrzaniem wnętrze gofrownicy pokrywamy niewielką ilością oleju. Najlepiej za pomocą pędzelka. 
Pieczemy gofry na zloty kolor i studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

4 komentarze:

  1. skorzystam z tego przepisu na pewno. moje gofry też do tej pory wychodziły płaskie i gumowate... mam nadzieję że i u mnie ten przepis się sprawdzi :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne gofry, ja również poszukuję dobrego przepisu na gofry, a tu takie cudeńko masz :) Wypróbuję, dziękuję za przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam podobny problem z moją gofrownicą. Wypróbuję przepis, może sprawdzi się i u mnie :) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń