Królik po myśliwsku


Coniglio alla cacciatora, czyli właśnie królik po myśliwsku to według mnie przepyszne włoskie danie. Dodatki świetnie podkreślają smak delikatnego mięsa jednocześnie nad nim nie dominując. Oczywiście będzie tak, gdy zachowamy umiar. Wiem, że przyzwyczajonym do polskiej, bogatej kuchni ciężko zrozumieć jak można dodać do całego dania zaledwie 3 pomidorki ? Uwierzcie, że to wystarczy i danie będzie wspaniałe. W przepisie jest wiele intensywnych dodatków do sosu i całość zagra tylko jeśli zachowamy proporcje i odpowiednio skomponujemy to danie.


Moja ciocia jako dodatek do tego królika podała nam pieczone ziemniaki z rozmarynem i uważam, że to idealny dodatek do tego dania. 

Składniki :


oliwa z oliwek
1/2 marchewki
1/2 cebuli
kawałek selera
1 tuszka królika podzielona na części
1/2 szklanki białego wina
czosnek
kilka czarnych oliwek *
rozmaryn i szałwia
3 kapary
2-3 pomidorki cherry

Marchew, selera oraz cebulę kroimy w drobną kotkę(najlepiej żeby każdego z warzyw było proporcjonalnie tyle samo). Podsmażamy je chwilę na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy  mięso z królika, zwiększamy ogień i podsmażamy na złoty kolor z obu stron.

Zmniejszamy ogień. Wrzucamy posiekany czosnek, rozmaryn, szałwię oraz pomidorki pozbawione pestek po chwili zalewamy białym winem . Dusimy kilka minut. Następnie całość podlewamy wodą. dodajemy kapary oraz oliwki.

Pozostawiamy pod przykryciem na około 30 - 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy i jeśli trzeba podlewamy wodą.

* Jak zapewne zauważyliście oliwki na zdjęciu nie mają czarnego koloru  - wszystko z nimi w porządku. Jest to specjalna odmiana oliwek Olive nere di Gaeta. które ciocia poleciła mi (i dała :) ) do gotowania.

1 komentarz:

  1. Danie wygląda wspaniale! Oryginalne, autentyczne danie kuchni włoskiej:)

    OdpowiedzUsuń