Dżem jagodowy z białą czekoladą

Sezon na wspaniałe owoce jakimi są jagody własnie dobiega końca, na szczęście jest sposób aby zachwycały nas swoim smakiem podczas tych szarych miesięcy, w których nie są dostępne - dżem jagodowy. Tym razem w nieco innej wersji z białą czekoladą. Z pewnością was zachwyci.

Składniki:


900 g świeżych jagód
100 g białej czekolady
2 szklanki cukru
40 g żelfixu 2 : 1

Przebrane owoce dokładnie łączymy z żelfixem. Zagotowujemy ciągle mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez 1 min. Zdejmujemy z ognia dodajemy pokrojona w grubą kostkę czekoladę i mieszamy około 1 min. do zaniku piany (czekolada nie rozpuści się do końca). Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na 5 - 10 min.

3 komentarze:

  1. Mnie już zaciekawił ten dodatek białej czekolady. mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. dodatek białej czekolady to mistrzostwo! chcę taki dżem w swojej spiżarni ♥

    OdpowiedzUsuń