Tartaletki z owocami


W tak upalny dzień chyba nikt nie odmówi kruchej tartaletki z lekkim kremem i soczystymi owocami. :)

Kruche ciasto:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
150 g masła
4  żółtka

Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz cukier puder, robimy dołek i umieszczamy w nim masło i żółtka.Siekamy nożem i szybko wyrabiamy ciasto.

Wylepiamy ciastem foremki do babeczek. Ustawiamy je na blasze, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w 180°C, aż lekko się zarumienią. Jeszcze ciepłe wyjmujemy, stukając delikatnie w dno foremek i zostawiamy do ostygnięcia.

Krem:

400 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru

W dużej misce łączymy mascarpone z cukrem pudrem (nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ serek może się zważyć).W misie miksera umieszczamy śmietankę, ubijamy na sztywno. Dużą łyżką, dodajemy  porcjami śmietanę do serka i delikatnie mieszamy.

Ostudzone tartaletki wypełniamy kremem i dekorujemy ulubionymi sezonowymi owocami.

1 komentarz:

  1. Wspaniale tarteletki ,porywam z jagodami,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń