Rigatoni all'amatriciana


Moja ciocia i wujek, którzy mieszkają we Włoszech, podczas swojego pobytu w Polsce przygotowali dla naszej rodziny cudowną włoską kolację. Jednym z dań, których miałam okazję spróbować był ten wspaniały makaron. Pokochałam go od pierwszego kęsa. Udało mi się zdobyć przepis i postanowiłam przygotować sama. W tradycyjnym przepisie na sos amatriciana  jest wykorzystany ser pecorino. Niestety nie udało mi się go kupić, postanowiłam więc użyć parmezanu. Mimo to smakował naprawdę wybornie. Jestem pewna, że Wy tez pokochacie to danie.


Składniki :


400 g makaronu rigatoni
2 puszki pomidorów bez skórki
1/2 białej cebuli
200 g wędzonego boczku
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego chili w płatkach
sól
4 łyżki startego parmezanu
garść świeżych listków bazylii

Na odrobinie oliwy podsmażamy boczek, gdy zacznie się rumienić dorzucamy cebulę i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą i chili. Dusimy na wolnym ogniu prze około 30 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan i bazylię. Tak przygotowany sos łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Przed podaniem możemy posypać jeszcze odrobiną sera.
Buon Appetito !

4 komentarze:

  1. Znam, lubię nawet bardzo i robię często :)
    Zapraszam do udziału w konkursie - http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. pecorino można dostać w małym sklepiku z winami na ul. Chopina ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co można zamiast boczku

    OdpowiedzUsuń