Dyniowe cupcakes


Tak jak wspominałam dynię można wykorzystać na niezliczoną ilość sposobów. Dziś postanowiłam przyrządzić ją na słodko i to okazało się świetnym wyborem. Cupcakes wspaniale smakują, są puszyste wilgotne, a prażone orzeszki nadają im naprawdę wyjątkowy smak.

Składniki :


1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka drobno pokrojonego miąższu z dyni
2 łyżki wody
1/3 szklanki roztopionego masła
2 jajka
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

 Do dekoracji:


250 ml śmietanki 36 %
1 łyżka cukru pudru
1/2 wyłuskanych orzechów laskowych

Do jednego naczynia przesiewamy mąkę, cukier, sodę i sól. W drugim mieszamy zblendowany miąższ dyni,wodę, jajka, masło i przyprawę korzenną. Mokre składniki łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy. Foremkę do babeczek wykładamy papilotkami i wypełniamy do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 15 minut (do tak zwanego suchego patyczka).
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.Orzechy siekamy i podpiekamy na suchej patelni.
Babeczki dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy uprażonymi orzechami.

2 komentarze:

  1. Wyglądają przesmakowicie :) Będę musiała spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń